Перелік 12 страв, які готують на Святвечір

 

Перелік 12 страв, які готують на Святвечір




Православні та грекокатолики відзначають Різдво 7 січня. До куті на пісну вечерю обов'язково готують узвар, на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів.

За біблійною оповідкою, цього дня у Віфлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Звістку про появу на світ Сина Божого їм принесли янголи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу. Про Месію вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує чотиритижневий піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше, запиваючи узваром.
Різдвяним атрибутом є також дідух – сніп із колосків жита або пшениці, зібраних у кінці жнив.

Після вечері діти йдуть колядувати. Як правило, колядують хлопчики. Вважалося, що вони приносять удачу.

Другого дня, на Різдво, ходить вертеп. Молодь перевдягається в Ірода, пастухів, Янгола, Чорта і навіть Смерть. Добрі сили славлять народження Христа, а злі сили намагаються їм зашкодити.

Дванадцять страв на Святвечір

Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.
Щороку Лідія Олександрівна варить кутю у банячку, що його спеціально береже для святкової страви. Цей посуд дістався їй від покійної мами.

Кутю зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухнула. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у макітрі (або у дерев'яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені м'ясорубкою горіхи. Все заливають виноградним соком, додають по ложці меду та церковного вина "Кагор".

У столиці Святвечір не має того ритуального значення, як у західноукраїнських містах. На Буковині та Івано-Франківщині, наприклад, у Святвечір під стіл кладуть сіно, "щоб худоба та вівці водилися". Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають "Отче наш".
Другою стравою після куті на Буковині вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.

Перелік 12 страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим:

1. Кутя.
2. Узвар.
3. Риба смажена.
4. Пісний борщ.
5. Тушкована капуста з грибами.
6. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком.
7. Пшоняна каша з грибною приправою на олії.
8. Салат із буряка и чищеного оселедця.
9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі.
10. Квасолеві млинці.
11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії.
12. Варена картопля, змащена товченим часником з олією.

Кулінарні особливості регіонів:

• На Буковині у кутю додають халву.
• На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
• На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".
• На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
• На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
• На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

Скільки коштують продукти для куті

Пшениця — 1,5 грн. скл.
Мак — 4 грн. скл.
Родзинки — 1,5 грн/100г
Грецькі горіхи — 5 грн/100г

Рецепти куті:

1. Кутя звичайна
Інгредієнти: 2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду, 50 г чорного шоколаду.

Пшеницю помити, замочити на кілька годин. Потім варити на середньому вогні до готовності. Мак промити, запарити (залити на 20–30 хв. окропом) і перетерти в молоко у макітрі. У сьогоденні макітр немає, то використовують м'ясорубку – перемелюють мак 2–3 рази (результат не можна рівняти з меленим у макітрі маком, краще використовувати кавомолку). Горіхи подробити і присмажити до золотавого кольору. Усе перемішати, додати вимиті і підсушені родзинки, мед, цукор і, за бажанням, тертий шоколад (традиційна кутя готується без додавання шоколаду).

2. Кутя з пшениці з маком чи з варенням

1 фунт пшениці перебрати, перемити, всипати в окріп, коли закипить – вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, скласти в каструльку, залити водою, скип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч на чотири години. Коли впріє до м’якості, витягнути та поставити у холодне місце. У цей час вимити 1 склянку маку, обдати окріпом, злити воду, перемити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окріпом, обдати холодною водою, злити її, терти у кам’яній чашці, поки не побіліє і не розітруться зерна, положити 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду, змішати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести цукровою кип’яченою водою.

3. Ячмінна, пшенична та рисова кутя

Потовкти ячмінь чи пшеницю і варити у воді. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом, що зветься сита. В ситу додається мигдаль, грецькі чи звичайні горіхи. Подавати 24, 31 грудня та 5 січня. Перед 1-м січня до куті подаються вершки.
Готуємо узвар:
Узвар – це приємний прохолоджуючий напій з сухих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова "заварити", оскільки фрукти тільки доводяться до кипіння.

Метод приготування:

Сухофрукти ретельно промити і покласти в киплячу воду, варити 15 хвилин, заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці.
• 50 г груш.
• 50 г яблук.
• 30 г родзинок.
• 100 г меду.
• 1 л води.


Создан 04 янв 2008



  Комментарии       
Всего 36, последний 4 мес назад
--- 04 янв 2011 ответить
...........................
--- 06 янв 2011 ответить
никогда не варила кутю, а сегодня обязательно сварю ))) Информация на этой странице очень доступна - спасибо тому, кто её создал!!!
Українка 22 дек 2011 ответить
І ви хочете сказати, що це традиційні різдвяні страви???? венігрет?? крейська морква на слов'янському столі?? кутя з рису?!!! заберіть цей брєд з сайту і не вводьте людей в оману!
   
зоя 05 янв 2012 ответить
згідна....беліберда повна...не правильно!!!
   
Маша 04 янв 2013 ответить
Дівчата,все тут правельно це спаравжні українські традиційні різдвяні страви
   
Таня 06 янв 2014 ответить
стаття правильна!
кожний регіон має свої звичаї. Навіть в одному районі, але в різних селах, готують вечерю по-різному.
Маша 04 янв 2013 ответить
І непишіть самі белеберду на сайті!!!!
Аліна 04 янв 2013 ответить
Маша,Я з тобою згідна це справжні різдвяні страви такі як потрібно!!!
Ігор 04 янв 2013 ответить
Так,це правда!!
Олеся 04 янв 2013 ответить
У нас на Прикарпатті кутю справді варять з пшениці, зараз живу на Житомирщині варю кутю традиційну з пшениці, але тут з діда-прадіда варять з рису. Я не вважаю це злочином. Венігрет теж зустрічається. Солодкої всім куті і веселого Різдва!!!
Киянка 05 янв 2013 ответить
З рису варять колово на поминки, не плутайте.
Руслан 06 янв 2013 ответить
Трдадиціі дійсно дуже важливо памятати і зберегти для нащадків,але потрібно ще й бути культурним,поважати культуру,звичаї та традиціі інших славянських регіонів,особливо в ці особливі свята. Будьте добрішими,люди!!! Нам так цього не хватае.Солодкої всім куті і веселого Різдва!!!
katia.naum4uk 06 янв 2013 ответить
Ой мамочки!
Утверждают, что название «винегрет» появилось в царствование Александра I. Работавший в дворцовой кухне знаменитый французский повар Антуан Карем, наблюдая за работой русских поваров, заинтересовался приготовлением неизвестного ему салата. Увидев, что готовое блюдо повара поливают уксусом, Карем, указывая на него, спросил: «Винегр?» (по-французски vinaigre — уксус). Поварам показалось, что он произнес название блюда, и они согласно закивали головами: «Винегрет, винегрет…» Так в царском меню появилось новое название блюда, которое, выйдя за пределы дворца, упростилось до неузнаваемости и скоро стало обычной закуской русских людей.
Кутю можно приготовить с гречневой каши (мой друг со Львова очень ее хвалит!), но кутя с рисовой каши эт уже ны колыво смахивает чес.слово...
Морковь по-корейски (корейская морковь) — салат «корё-сарам» (советских корейцев) из мелко нарезанной моркови, чеснока, подсолнечного масла и приправ (например, кинза). Является изобретением именно корё-сарам, развившись из традиционной корейской кухни. К созданию этого блюда привёл дефицит в местах проживания корё-сарам типичных ингредиентов кимчхи и других панчханов.
Что-т вы перебрали с традицыями...
--- 31 янв 2013 ответить
прикольно мне нравитса
888 03 янв 2014 ответить
я до пісного борщу роблю вушка, це такі маленькі пельмені, де начинкою служить гриби смажені з перемолотим оседедцем, дуже нетрадиційне поєднання,але дуже смачне.
   
olga_pogorelaya 05 янв 2014 ответить
а можна детальніш про вушка особливо про начинку ,оселедець солоний чині?
--- 06 янв 2014 ответить
спасибо !страница очень толковая,все ясно и понятно
--- 29 апр 2014 ответить
Кутя
Борщ з вушками
Грибова юшка
Вареники
Голубці
Маринований оселедець
Мариновані гриби
Заливна риба
Тушкована капуста
Квасоля
Узвар
Пампушки
--- 04 дек 2014 ответить
красаво
--- 25 дек 2014 ответить
Оце правельне меню по Львівське))))
--- 04 янв 2015 ответить
Аліна
Справжня свята вечеря, провірено
--- 04 янв 2015 ответить
Петя
Класний рецепт куті
--- 05 янв 2015 ответить
Так дуже чудовий сайт
--- 05 янв 2015 ответить
Дякуємо за поради
--- 05 янв 2015 ответить
Дуже зрозуміло сподіваємось що буде смачна Іван з Ялти
--- 05 янв 2015 ответить
Як це борщ з вушками? Одеса
   
--- 05 янв 2015 ответить
борщ пісний +вушка.дивись повідомлення вище: я до пісного борщу роблю вушка, це такі маленькі пельмені, де начинкою служать гриби смажені з перемолотим оседедцем, дуже нетрадиційне поєднання,але дуже смачне.
Ляна (Львів) 06 янв 2015 ответить
Борщ вариться пісний без мяса,дається трішки оцту для смаку,а вушка з печеричок смажених з цибулею і перемолотих, то як маленькі пельмені але з грибами
Ірина 06 янв 2015 ответить
А де вареники!?
Взагалі не такі страви
Х.В. 30 ноя 2015 ответить
http://jisty.com.ua/12-klasnih-pisnih-strav-y
aki-varto-prigotuvati-do-nastannya-rizdva/
   
--- 05 янв 2016 ответить
Супер
Alina 05 янв 2016 ответить
Рис у старовину теж був. "Білояре пшоно" з казок - він і є. Просто це був дорогий продукт, а прості люди використовували більш поширені і дешеві крупи.
Іван Пшеничний 06 янв 2016 ответить
Дійсно кожен регіон має свої традиційні страви на свят-вечір! Навіть в одному регіоні (містах чи селах немає значення) може кардинально відрізнятися меню страв на свят-вечір. Я вважаю що потрібно поважати і зберігати народні традиції та звичаї нашої країни!!!

P.S. Але я незгідний з нововведеннями іноземних страв в наші традиції тому що втрачається національний колорит!!!
Yasya 06 янв 2016 ответить
2016 рік . сьогодні таких цін вже нема.
Христинка 07 янв 2016 ответить
Цього року вперше самотужки готувалася до свят вечора.Інструктували мене бабуся із дідусем по скайпу:)
На нашому родинному столі присутні такі страви:
1.Кутя:із пшениці,з маком,медом та горіхами.(Я використовувала готову,консервовану макову масу,яку придбала в супермаркеті)
2.Узвар:із чорносливу,сушених яблук та кураги
3.Жарена риба
4..Цвіклі
5.Квасоля протушена із цибулею і морквою
6.Вареники із картоплею
7.Оселедець
8.Пампушки (ніколи мені не вдавалися,тож каюся,теж придбала в супермаркеті)
9.Борщ
10.Грибна підпалка(юшка)
11.Картопля мащена смаженою в олії цибулею.
12.Оплатки (традиційно для поляків: тоненька біла пластиночка хліба,якої діляться на святвечір і загадують бажання.В поляків замість куті,ми ж з'їли її після.)

Та скажу вам,не дивуйтеся з того,що в когось відрізняється святковий стіл від вашого.Воно ж насправді повинно бути так,як традиційно для сім'ї.І несе воно сенс теплої родинної вечері,яка дає нам змогу відчути себе в колі близьких та рідних нам людей.А відрізнятися якоюсь дрібничкою може і у сусідній хаті,та все одно,ми всі є одна велика родина,яка в один вечір сідає за різні столи,щоб об'єднати наші душі і душі тих кого немає з нами із Богом.

З різдвом всіх Вас.Нехай вас завжди спіткає щастя,здоров'я та удача.
Ольга 05 янв 2017 ответить
Христинко, дуже гарно сказано)))) Веселого Різдва усім нам))))
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником

НСМЕП Locations of visitors to this page
Google